“Žene pod lupom”- mentalna podrška trudnicama i porodiljama

U okviru projekta “Žene pod lupom”, koji Udruženje za brigu o žena i trudnicama “Anahitas” sprovodi u saradnji sa Udruženjem “Edukativna kuća” našim sugrađankama trudnicama i porodiljama će, u narednih pola godine, biti dostupna stručna predavanja i individualne konsultacije a sve sa ciljem pružanja kontinuirane psihološke podrške u vezi sa prevencijom, prepoznavanjem i lečenjem postporođajne depresije.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, svaka peta majka u našoj zemlji manifestuje simptome postporođajne depresije. Nažalost, zbog prisutne stigme i raširenog uverenja da je period nakon porođaja najradosniji u životu, mnoge majke se suzdržavaju od otvorenog izražavanja o svojim emocionalnim izazovima. Upravo zato ovaj problem koji prema rečima stručnjaka, nije samo medicinski, već društveni jer direktno utiče na dobrobit zajednice, jeste u fokusu projekta pružanja mentalne podrške ženama.

U okviru projekta “Žene pod lupom” trudnicama i porodiljama će, u prostorijama Udruženja “Anahitas”, koji se nalazi na adresi Cara Lazara 23, biti dostupna 4 edukativna predavanja, radionice na srpskom i mađarskom jeziku, individualne stručne konsultacije, vežbe te panel za trudnice, koji će biti održan u maju naredne godine.

Detaljnije informacije o aktivnostima projekta, čiju realizaciju podržava i lokalna samouprava, mogu se dobiti i putem telefona Udruženja „Anahitas” 063/267009.