Zdravstvene mere u vrtićima i školama

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoj uputilo je danas obavezujuću preporuku svim osnovnim i srednjim školama u našoj zemlji, u cilju prevencije širenja eventualne infekcije. Iako predškolske ustanove nisu dobile ovu preporuku, iz PU “Naša radost” poručuju da je sprovođenje preporučenih mera uobičajena praksa u svim njihovim vrtićima, ali da će zbog trenutne epidemiološke situacije pojačati kontrolu sprovođenja ovih mera.

Budući da u vrtićima PU “Naša radost” svakodnevno boravi veliki broj dece predškolskog uzrasta, ova vaspitno-obrazovna ustanova svakodnevno primenjuje niz higijenskih mera koje imaju za cilj očuvanje zdravlja, kako dece, tako i svih zaposlenih. Međutim, na danas održanom sastanku u upravi PU “Naša radost” odlučeno je da se pooštri kontrola primene svih uobičajenih mera koje bi trebalo i inače da se primennjuju. Kako poručuju, da svih neophodnih sredstava ima dovoljno.

Sve osnovne škole u Subotici spremne su za sprovođenje preporučenih mera Ministarstva prosvete, a kako podseća predsednik Aktiva direktora osnovnih škola, to su mere koje škole uobičajeno sprovode. Preporučene mere Ministarstva podrazumevaju između ostalog: redovno održavanje školskog prostora, redovno snabdevanje higijenskim materijalom, podsticanje učenika na pranje ruku, kao i odlaganje proslava i druženja. U okviru nastavnih i vannastavnih aktivnosti planirati, u skladu sa predmetnom oblašću, vaspitno-zdravstvene teme odnosno upoznavanje sa putevima virusnih infekcija i informisanja.

I srednje škole su u obavezi da se pridržavaju mera u skladu sa zdravstvenim preporukama, a kako ističe ističe predsednik Aktiva direktora srednjih škola, sa ovim merama u toku dana upoznati su i učenici, nastavnici, ali i roditelji kako svi dobili pravovremene i proverene informacije bez potrebe za širenjem panike. Srednje škole su dobile i preporuku da se do daljnjeg odlože ekskurzije i studijska putovanja.

U našoj zemlji je danas dо 8 čаsоvа rеgistrоvаnо ukupnо 12 pоtvrđеnih slučајеvа COVID 19. U nаciоnаlnој rеfеrеntnој lаbоrаtоriјi Institutа Tоrlак tеstirаno je ukupnо 130 оsоba које su ispunjаvаlе кritеriјumе dеfiniciје slučаја.

Ostavi komentar

Unestie Vaš komentar
Unesite Vaše ime