Zdravstvena akcija u MZ Aleksandrovo

U MZ Aleksandrovo, po drugi put ovog meseca, organizovana je zdravstvena akcija na kojoj su građani bili u prilici da provere svoje zdravstveno stanje. Akciju je organizovao Centar za promociju zdravlja Zavoda za javno zdravlje Subotica, u saradnji sa Domom zdravlja Subotica. Besplatni pregledi u MZ Aleksandrovo organizovani su u oviru obeležavanja Marta- meseca borbe protiv raka sa ciljem prevencije rizičnih ponašanja i promocije skrining pregleda.

Margareta Stipić odazvala se pozivu na ovu akciju, kako kaže, da bi proverila svoje zdravstveno stanje. Iako ne spada u one građane koji se uvek, bez izuzetka, odazivaju pozivima lekara na preventivne preglede, tvrdi da su ovakve akcije korisne i značajne.

Iz Centra za promociju zdravlja napominju da je izuzetno važno da građani sami menjaju svoje faktore rizika vezano za oblike ponašanje, te da se uredno javljaju na kontrolne, sistematske i skrining preglede, uz napomenu da je rano otkrivanje malignih bolesti jedna od najvažnijih mera.

Lekari apeluju na građane da su upotreba duvana i alkohola faktori rizika za razvoj malignih bolesti. Pravilnom ishranom i redovnim fizičkim aktivnostima može se uticati na najmanje 30% svih malignoma. Maligne bolesti, pored kardiovaskularnih bolesti, danas predstavljaju jedan od vodećih uzroka oboljevanja našeg stanovništva.