понедељак , 29 новембра 2021
Naslovna / Društvo / Zdrava ishrana ključna za sportiste

Zdrava ishrana ključna za sportiste

Pravilna i zdrava ishrana ključna je za postizanje vrhunskih sportskih rezultata. Autori priručnika o zdravoj ishrani koji je namenjen upravo sportistima i rekreativcima juče je predstavljen na Učiteljskom fakultetu na mađarskom nastavnom jeziku u Subotici.

Jedan od autora priručnika, sportski radnik i bivši sportista, Sabolč Halaši, rekao je da većina sportista ne vodi računa o pravilnoj ishrani, jer je fokus na rezultatima i tehnici. Upravo iz tog razloga je nastao priručnik “Ishrana mladih sportista” koji je namenjen i trenerima, ali i roditeljima.

Uravnotežena i raznovrsna ishrana ključna je prvenstveno za zdravlje i pravilan rast i razvoj dece, ali i za uspeh kada je reč o sportu. Autori priručnika o zdravoj ishrani ističu da se pravilnim i izbalansiranim unosom svih važnih nutrijenata obezbeđuje sve ono što zahtevaju intenzivni treninzi i takmičenja.

Najčešća pojava umora kod sportista jeste nedovoljna hidriranost, te autori priručnika naglašavaju da se unosom velike količine tečnosti, ali na pravilan način, postižu dobra pažnja i koncentracija tokom treninga ili takmičenja, a samim tim i daleko bolji sportski rezultati. Pravilna hidratacija podrazumeva unos tečnosti pre, tokom i nakon treninga i takmičenja, posebno tokom tropskih letnjih dana.

Štampani tiraž na srpskom jeziku je 300, a uskoro se očekuje i prevod na mađarski jezik. Svi zainteresovani svoj primerak mogu dobiti i u PDF formatu.

O autoru Goran

Pogledaj i sledeće

Sutra privremeno zatvaranje za saobraćaj dela Ulice Đure Đakovića

Zbog svečanosti povodom otkrivanja spomenika kralju Petru Prvom Karađorđeviću, sutra od 11 do 14 časova …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *