Zbog visokih temperatura žetva počela ranije

Zbog visokih temperatura tokom aprila i maja, ove godine žetva ječma počela je ranije nego što je uobičajeno, a očekuje se da će tokom naredne nedelje početi i žetva repice i pšenice, poručuju iz PSS na Dan polja strnih žita, uljane repice i herbicidnih ogleda.

Poljoprivredni proizvođač iz Čantavira Gabor Domonkoš obrađuje oko 40 hektara zemlje pod ječmom, pšenicom, kukuruzom, suncokretom i uljanom repicom. Gabor se seća prošlogodišnjih suša, a kako kaže, kiša i ove godine zaobilazi Čantavir.

Zbog visokih temperatura žetva ječma ove godine počela je nešto ranije. Očekuju se prosečni prinosi u rasponu od 5,5 do 7,5 tona po hektaru, što je sasvim zadovoljavajuće ocenjuju iz PSS, i dodaju da će prinosi biti solidni i kada je u pitanju pšenica.

Kada je u pitanju Vojvodina situacija je bolja nego prethodne godine. U poslednje tri nedelje bilo je dosta padavina, a beskišni period od 30 dana nije toliko uticao na rast i razvoj pšenice, kao ni na ostale kulture.

Ove godine nije poranila samo žetva ječma, već se očekuje da tokom naredne nedelje krene žetva uljane repice, a najverovatnije i pšenice. Iz PSS zaključuju da će žetva biti okončana do 1. jula.