Završni ispit osnovnih i srednjih škola

Za učenike srednjih škola nastava traje do 21. juna. Maturanti četvorogodišnjih i trogodišnjih škola raspustili su se 31. maja. Za one koji upisuju fakultete predstoji prijemni ispit.

Prema podacima Ministarstva prosvete, osmi razred je završilo 69.388 učenika, ali će na malu maturu osim njih izaći i 215 učenika koji su osnovnu školu završili od 2010. do 2018. godine.
U srednjim školama u Srbiji slobodnih mesta ima za 76.239 učenika, što znači da će svi moći da se upišu, ali od uspeha na završnom ispitu i u osnovnoj školi zavisi da li će upisati željenu školu.
Male maturante u ponedeljak, 17. juna, čeka test iz srpskog (maternjeg) jezika, u utorak će rešavati zadatke iz matematike, dok će u sredu raditi kombinovani test koji podrazumeva zadatke iz fizike, biologije, hemije, istorije i geografije.

Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja spremio je zadatke za testove, koji se štampaju danas i sutra. U nedelju će biti distribuirani po školskim upravama, a u ponedeljak, neposredno pred početak testa iz srpskog, preuzimaju ih direktori škola.
Testove će do školskih uprava pratiti policija, a u Zavodu su primenjene posebne mere bezbednosti kako zadaci ne bi dospeli u javnost.

Ostavi komentar

Unestie Vaš komentar
Unesite Vaše ime