Završne pripreme za prazničnu trpezu

Uoči Vaskrsa po Julijanskom kalendaru, Mlečna pijaca vrvela je od kupaca, vrednih domaćica i domaćina, koji su obavljali završne pripreme i nabavku za što bogatiju trpezu. Prodavci su na tezgama pripremili šarenoliku ponudu, a cene su nešto više u odnosu na prošlu godinu.

Naša sugrađanka Snežana Bandin zaopočela je sa pripremama za Uskrs. Tako će, kako kaže, sutra na Veliku subotu farbati jaja i kuvati šunku, a kasnije slede i pripremame za uskršnju trpezu na kojoj će se pored jaja naći i mnoštvo drugih kulinarskih specijaliteta.

Prema hrišćanskim običajima, pravoslavni vernici poste na Veliki petak, te je riba neizostavni deo trpeze, a na Mlečnoj pijaci zatekli smo najveći red upravo ispred ribarnica. Cene su više u odnosu na prošlu godinu, kažu prodavci. Najviše su poskupele domaće vrste, te je šaran gotovo duplo skuplji nego lane, te kupci za file ove ribe moraju izdvojiti oko 1499 dinara po kilogramu.

Kada je reč o cenama mesa i suhomesnatih proivoda, za barenu šunku potrebno je izdvojiti oko 900 dinara po kilogramu, za suvu šunku 1.200 dinara po kilogramu, dok je cena kobasica oko 700 dinara po kilogramu. Cena junećeg buta kreće se od 900 do 1070 dinara po kilogramu, a kada je reč o jajima, cene zavise od veličine i kreću se od 13 do 17 dinara po komadu.

Prethodni članak
Sledeći članak