Završena setva ozimih useva – zasejano oko 40.000 hektara

Subotički ratari okončali su setvu, a prema procenama Poljoprivredne savetodavne i stručne službe, u našem ataru pod pšenicom je oko 25.000 hektara, pod ječmom oko 6.000 hektara, dok je uljana repica na površini od 5.600 hektara.

U subotičkom ataru zasejano je znatno više ozimih useva nego inače, kaže Damir Varga, direktor Poljoprivredne savetodavne i stručne službe. Kaže, tako je na nivou čitave države jer poljoprivrednici novčanih sredstava nemaju, što je posledica velike ovogodišnje suše, a strna žita i uljane repice su ono što donosi prihode.

Pod pšenicom je oko 25.000 hektara, ječam je na površini od oko 6.000 hektara, dok je uljana repica zasejana na 5.600 hektara. Kako Varga navodi, ukoliko bude padavina u drugoj polovini juna i početkom jula, to će otežati žetvu, što može dovesti do smanjenja prinosa usled poleganja useva i smanjenja hektolitarske mase. Savet za ratare koji nemaju sopstveni kombajn za žetvu, jeste da zbog nedostatka istih, na vreme ugovore kombajniranje useva.

Nakon završetka osnovne obrade zemljišta za prolećne useve, poljoprivredni proizvođače u januaru očekuje početak radova za novu prizvodnu godinu i jedan od najvažnijih poslova – prihrana useva, odnosno, nabavka potrebne količine mineralnih đubriva.