Završena rekonstrukcija regionalne pruge Subotica- Senta

Infrastruktura železnice Srbije“ danas 13.00 sati, završila je rekonstrukciju regionalne pruge Subotica – Senta.

Nakon rekonstrukcije, brzina vozova između Subotice i Sente povećana je na 80 km/sat u putničkom i na 60 km/sat u teretnom železničkom saobraćaju, a nosivost pruge povećana je na 22,5 tona po osovini. Brzina vozova pre remonta na ovoj pruzi iznosila je svega 10-20 km/sat, a nosivost pruge bila je 16 tona po osovini.

Rekonstrukcija regionalne pruge Senta – Subotica izuzetno je bitna, jer će ona predstavljati jedan od alternativnih transportnih pravaca dok se bude gradila pruga za velike brzine između Novog Sada i Subotice.

Prvi putnički voz rekonstruisanom prugom između Subotice i Sente proći će danas.To je voz koji polazi iz Кikinde, a iz Sente za Suboticu kreće u 19.45 sati.

Od sutra, putnički železnički saobraćaj rekonstruisanom prugom odvijaće se po važećem redu vožnje, pa će rekonstruisanom prugom između Subotice i Sente saobraćati ukupno šest vozova, po tri iz svakog pravca. Tako će od sutra iz Subotice u 4.25, 07.05 i u 14.35 sati polaziti voz za Sentu, dok će vozovi iz Sente za Suboticu polaziti u 05.45, 12.05 i u 19.45 sati. Radovi na jednokolosečnoj, neelektrificiranoj pruzi Subotica – Senta, dugoj 38,5 kilometara počeli su aprila prošle godine. Vrednost celokupnog posla iznosi 15,36 miliona evra, a radove je izvodila novosadska firma „ZGOP“. U okviru izvedenih radova zamenjene su šine, pragovi i tucanik na ovoj deonici, a uređena je i železnička stanica Orom.

Rekonstrukcija pruge Subotica – Senta povećani su bezbednost saobraćaja, propusna moć i osovinsko opterećenje, kao i brzina vozova.

Pruga Subotica – Senta izgrađena je 1889. godine, a poslednji put remontovana je dvadesetih godina prošlog veka, što znači da njena rekonstrukcija nije rađena skoro punih sto godina, zbog čega je stanje železničke infrastrukture bilo vrlo loše.

I tokom pandemije virusa Кovid 19 rekonstrukcija pruge Senta – Subotica neprekidno se odvijala, uz poštovanje mera bezbednosti i zaštite zdravlja radnika.