Završena rekonstrukcija glavne fasade Gradske biblioteke

Čeona fasada Gradske biblioteke juče je zasijala starim sjajem. Posao na rekonstrukciji ovog dela fasade trajao je više meseci, a sredstva u visini od 18 miliona dinara obezbedilo je Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu.

Nakon višemesečne rekonstrukcije, čuveni Atlasi koji drže terasu Čitaonice Gradske biblioteke, opet pozdravljaju Subotičane u punom sjaju. Posao na rekonstrukciji glavne fasade bio je poveren preduzeću “Ju mol”, za rekonstrukciju Atlasa bila je zadužena Danijela Mamužić, a ceo posao je urađen u saradnji sa Međuopštinskim zavodom za zaštitu spomenika kulture. Radovi na rekonstrukciji vredni su 18 miliona dinara, a obezbeđeni su iz sredstava Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu.

Obilazeći završene radove na fasadi Biblioteke, predsednik Skupštine grada i narodni poslanik, dr Balint Pastor istakao je da je u planu posao na rekonstrukciji celokupne fasade ovog objekta, kao i njegovog krova. Pastor je rekao da je očuvanje starog gradskog jezgra jedan od bitnih zadataka ove gradske vlasti.

Izgradnja zgrade Gradske biblioteke koju je projektovao Ferenc Rajh, završena je 1895. godine, a od 1953. se u ovom prostoru nalazi Gradska biblioteka.