„Zašto suđenja dugo traju?”

U Osnovnom sudu juče, na Evropski dan pravde, građani su imali priliku da čuju izlaganje i postave pitanja na temu “Zašto suđenja dugo traju?”. Panel diskusija je organizovana u okviru projekta pod nazivom „Otvorena vrata pravosuđa“.

Iako tema projekta glasi “Zašto suđenja dugo traju?”, iz Osnovnog tužilaštva u Subotici kažu da je potrebno postaviti pitanje “ Da li suđenja u Srbiji dugo traju?”. Kako tvrde, to bar nije slučaj u Subotici.

Da je ovo pitanje potrebno preformulisati slaže se i Danijel Kovač, sudija Osnovnog suda u Subotici, koji podseća da sudski predmeti nisu samo statistički podaci, već ljudske sudbine i ljudski događaji, čije rešavanje je nekad zahtevnije i zavisi od okolnosti.

Projekat „Otvorena vrata pravosuđa“, u okviru kog je organizovana panel diskusija, ima za cilj da približi građanima pravosuđe, kao i da im pojasni koja su njihova prava.

“Otvorena vrata pravosuđa” koja su juče održana u Osnovnom sudu u našem gradu su 110. otvorena vrata u okviru projekta, na kom organizacija „Partneri Srbija“ sarađuje sa preko 60 sudskih uprava širom zemlje.