Zasedao Krizni štab: Bez novih mera

U Palati Srbije danas je održana sednica Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa, na kojoj članovi nisu odneli odluku o uvođenju novih, rigoroznijih mera.

Imunolog Srđa Janković rekao je nakon sednice Kriznog štaba da nisu donete nikakve nove mere već da se samo više neće tolerisati kršenje već postojećih mera. Istakao je i da se radi na pravnom okviru, kako bi kršenje mera moglo da bude sankcionisano. 

Za sada nismo uveli PCR test na granicama. To je nešto što imamo za budućnost. Za sada je akcenat da se mere sprovode rigorozno i dosledno, i da svi solidarno u tome učestvujemo – kazao je Janković:

– To znači da više nećemo tolerisati kršenje mera. Naravno, radimo i na pravnom okviru kako bi moglo da se sankcioniše ako se mere krše. 

Na pitanje da li to znači da nemamo pravni okvir za kažnjavanje, objasnio je da delimično imamo, ali da je cilj ovog sastanka da se to poboljša.

Janković je rekao da je samo doneta odluka o uvođenju brzih antigenskih testova. 

– Situacija se pogoršava. Doneli smo odluku da uvodimo brze antigenske testove. To znači poboljšanje brze dijagnostike kovida 19. Postupak sa njima će biri precizirano kasnije – rekao je Janković i dodao da za sada nema potrebe za prelazak škola na onlajn nastavu.