Za vikend održani 32. “Berbanski dani” na Paliću

Za vikend su na Paliću održani 32. “Berbanski dani” koji su okupili 73 izlagača. Berbanski dani predstavljaju tradicionalnu manifestaciju koja se svake godine održava u čast berbe voća i povrća.

Kao i svake godine, na Velikoj terasi na Paliću u subotu su vitezovi vina “Arena Zabatkiensis” proglasili kraljicu berbe i pudara godine. Ove godine titulu kraljice berbe ponela je Katarina Brkljač, a za pudara godine proglašen je Ivica Davčik, vinar iz Gornjeg Tavankuta koji je 2017. godine zasadio oko pola hektara vinograda autohtonih subotičkih sorti: kadarke, slanke i kevedinke.

Manifestaciju je svečano otvorila članica Gradskog veća zadužena za oblast komunalnih delatnosti i razvoja, Čila Goli koja je istakla da je manifestacija prvi put organizovana 1989. godine te da je berba grožđa važna za svakog vinara i vinogradara i da predstavlja vrhunac celogodišnjeg rada u vinogradu i trenutak kada se vide rezultati njegovog rada.

Ovogodišnji “Berbanski dani” okupili su 76 izlagača koji su na Velikoj terasi i duž šetališta izložili svoje proizvode i rukotvorine: voće i povrće, rakiju, vino, med, kolače i proizvode starih zanata.

Nakon završetka Berbanskih dana, izloženo voće i povrće koje se ne proda poklanja se u humanitarne svrhe i to Domu za decu ometenu u razvoju “Kolevka” i Udruženju “Naše malo nekome je sve”.