Za podršku poljoprivrednicima 55 miliona dinara

Odbornici Skupštine grada usvojili su danas Program mera podrške za sprovođenje poljoprivredne politike i ruralnog razvoja. Umesto prošlogodišnjih sedam miliona, agrarni budžet sada je čak osam puta veći i iznosi 55 miliona dinara. Iz redova opozicije mišljenja su da izdvojena sredstva ipak nisu dovoljna.

Nove mere na koje će poljoprivrednici moći da apliciraju su: investiranje u fizičku imovinu gazdinstava, upravljanje rizicima, regresi za nabavku semena za veštačko osemenjavanje krmača i krava, kao i sufinansiranje troškova nabavke lekova. Ove godine milion dinara je namenjeno i za edukaciju pčelara i kupovinu opreme. Kako navodi Dragutin Soković, odbornik Srpske napredne stranke, cilj je povećanje proizvodnje i podizanje nivoa kvaliteta grla. Kaže da će, od preko 6.000 registrovanih gazdinstava na teritoriji Grada, većina moći da učestvuje u svakoj ovoj meri.

Vinko Stantić, odbornik DSHV-a, kaže da nije zadovoljan, iako je glasanjem podržao usvajenje mera. Smatra da izdvojena sredstva nisu dovoljna da nadoknade disbalans između cena, kao i štetu prouzrokovanu sušom.

Naredne nedelje biće raspisan javni poziv bankama, koje prihvate uslove da nema troškova obrade kredita, ali i da prihvate subvencionisanje kamata od 8 odsto koje sufinansira Grad. Očekuje se da će poljoprivrednici za oko dve nedelje moći da biraju banke sa kojima će sarađivati.