петак , 22 октобра 2021
Naslovna / Društvo / Za dobrovoljne penzije uplaćuje 9,3 odsto zaposlenih

Za dobrovoljne penzije uplaćuje 9,3 odsto zaposlenih

Na kraju drugog kvartala ove godine u dobrovoljne penzijske fondove u Srbiji je uplaćivalo 206.830 ljudi, a učešće korisnika usluga penzijskih fondova u ukupnom broju zaposlenih je iznosilo 9,3 odsto, pokazuju podaci Narodne banke Srbije (NBS).

Prosečan iznos sredstava akumuliranih na njihovim računima iznosio je 261.000 dinara.

Struktura korisnika fondova nije se u ovom periodu znatno promenila u odnosu na ranije, pa su većinu, 57,4 odsto, činili muškarci, prosečna starost korisnika je iznosila oko 47 godina, a najveći broj njih je u starosnoj dobi između 40 i 60 godina – oko 62 odsto.

U dobrovoljne penzijske fondove ljudi mogu uplaćivati sami a i poslodavci mogu uplaćivati dodatnu penziju za svoje zaposlene.

U drugom tromesečju ove godine 39,3 odsto uplata su bile individualne uplate, 33,6 odsto uplate poslodavaca, dok se 27,1 odsto odnosilo na uplate preko penzijskih planova.

Neto imovina dobrovoljnih penzijskih fondova iznosila je 48,2 milijarde dinara, četiri puta više nego pre 10 godina a u odnosu na prvi ovogodišnji kvartal porasla je za jedan procenat.

Struktura ulaganja imovine fondova nije se znatnije promenila u odnosu na prethodni period, pa su najveći udeo, ukupno 77,3 odsto, imale državne obveznice.

Najveći deo imovine fondova bio je u dinarima, 84,2 odsto a ostalih 15,8 odsto imovine se nalazilo u evrima.

O autoru Goran

Pogledaj i sledeće

Kurs za fotografa od utorka na Otvorenom univerzitetu

Na Otvorenom univerzitetu Subotica, od utorka će početi “Kurs za fotografa” koji će trajati naredna …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *