недеља , 28 фебруара 2021
Naslovna / Društvo / Za biznis od 10.000 evra država daje do 4.000: Vlada donela uredbu o podršci preduzetnicima

Za biznis od 10.000 evra država daje do 4.000: Vlada donela uredbu o podršci preduzetnicima

Vlada Srbije donela je uredbu kojom podstiče preduzetništvo tako što će svima koji kao početnici kreću u biznis subvencionisati 30 odsto ukupnih ulaganja. Onima koji svoje prve preduzetničke korake prave u nerazvijenim područjima, pomoć države iznosiće i do 40 odsto, piše „Blic”.

To praktično znači da će nekog ko pokreće sopstveni biznis od, na primer, tri miliona dinara, sa 900.000 častiti država, dok će taj iznos biti 1,2 miliona dinara ako preduzetnik svoj posao pokreće u sredini koja je okarakterisana kao nerazvijena.

Za ovaj novac moći će da konkurišu oni koji imaju nameru da ulože najmanje 400.000 dinara do najviše šest miliona. Treba da se zna da će kontrola ovog programa biti velika i ako se utvrdi da je zloupotrebljen, novac od subvencija moraće da se vrati, piše list.

Za te namene je u budžetu planirano 150 miliona dinara a pored tog novca, obezbeđena su im i kreditna sredstva iz Fonda za razvoj po izuzetno povoljnim uslovima. Drugim rečima, preostali novac za pokretanje biznisa moći će da dobiju i iz kredita, i to na pet godina, sa grejs periodom od godinu dana i kamatom od 1 posto uz garanciju banke, odnosno dva posto uz ostala sredstva obezbeđivanja.

Da bi se što pravednije raspodelila ova sredstva, uskoro će se raspisati konkurs.

Izvor “Blica” iz vlade kaže da se država na ovakav vid pomoći i ove godine odlučila jer je procenjeno da je početnicima najteže da obezbede novac za pokretanje biznisa i da su uslovi sada povoljniji nego ranijih godina.

O autoru Goran

Pogledaj i sledeće

Dan retkih bolesti

Retke bolesti su prema definiciji one bolesti koje se javljaju na manje od 5 osoba …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *