Vučević i Vesić obišli radove na podvožnjaku

Predsednik Vlade Republike Srbije Miloš Vučević, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, predsednica Pokrajinske vlade Maja Gojković i gradonačelnik Stevan Bakić, obišli su u subotu radove na izgradnji podvožnjaka u Lošinjskoj ulici u okviru projekta rekonstrukcije pruge na deonici Novi Sad – Subotica – državna granica Kelebija.

Projekat izgradnje i rekonstrukcije brze pruge Beograd-Budimpešta najbolji je primer onoga što je u program Vlade Republike Srbije stavljeno kao „Skok u budućnost“, poručio je prilikom obilaska radova premijer Miloš Vučević. On je podsetio da je pruga u Suboticu stigla pre 150 godina, što je omogućilo da tada postane grad u pravom smislu te reči u tadašnjoj Austrougarskoj, a danas, kako je rekao, sa brzom prugom Subotica dobija nešto novo, što će doprineti da se još brže razvija.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić podsetio je da su radovi na izgradnji pruge počeli 1. jula 2022. godine, a da će biti zavšeni 30. jula ove godine, te da će ti biti najbrže izgrađena brza pruga na svetu. Na deonioci dugoj 108 km od Novog Sada do Subotice, biće postavljeno ukupno 280 kilometara šina, rekao je Vesić i naglasio da je do sada postavljeno 260 kilometara, što je 93 odsto.

Ambasador Kine u Srbiji, Li Ming rekao je da je pruga Beograd – Budimpešta ključan projekat saradnje Kine i Srbije, te da mu je velika čast što svedoči napretku radova u Subotici.

Nakon statičkih i dinamičkih proba, najavljeno je da će saobraćaj na ovoj deonici krenuti do kraja godine, kada će od Subotice do Beograda putovanje trajati 80 minuta.