Vreme učestalih alergijskih reakcija

 

Iz Zavoda za javno zdravlje napominju da je ove godine nedelju dancinjea ranije počelo cvetanje trava i da je to razlog učestalih alergijskih reakcija. Prema rečima biologa, Tatjane Škorić, koncentracija polena u vazduhu se povećava, a nekošenje trave i vetrovito vreme potpomažu sve goroj situaciji za one koji su alergicni na cvetanje trava.

 

Naša sugrađanka Kata Berkeš, hronično ima alergijsku reakciju na cvetanje trava i polen. Rekla nam je da taj problem rešava korišćenjem terapije i pripremom organizma pre sezone cvetanja.

 

Prema rečima doktorke Zorice Dragaš, alergija je prenaglašen imunološki odgovor organizma, a pojedine alergijske manifestacije imaju sezonski karakter. Simptomi alergijskog rinitisa tzv. alergijske kijavice su upala sluzokože nosa, kijanje, svrab, peckanje, curenje nosa i nadražaj u tom predelu, a alergijski konjuktivitis(upala vežnjače oka) se ispoljava kroz crvenilo vežnjače, svrab, peckanje i suzenje očiju.

 

U toku sezone cvetanja najbolji način za zaštitu od neželjenih alergijskih reakcija, prema mišljenjima stručnjaka, jeste promeniti sredinu (otputovati), smanjiti kretanje na otvorenom, poslove obavljati kada je vreme kišovito jer je tada najmanja koncentracija polena, češće se tuširati i prati kosu, a garderobu adekvatno zaštiti.

Za alergiju se kaže da je stečena bolest 21.veka i zbog toga je najbolji način borbe protiv alergije jačanje imunog sistema i održavanje zdravog stila života.