Vojinović: Naš region nastavlja sa rastom proizvodnje

U prva tri meseca ove godine beleži se rast proizvodnje za oko 2,3 odsto u odnosu na isti period prošle godine, poručio je direktor RPK Slobodan Vojinović.

Naš region je u suficitu kada je u pitanju razmena sa insotranstvom, istakao je Vojinović i dodao da smo u prethodna tri meseca uvozili robu iz 86 država.

Kada je u pitanju izvoz iz našeg regiona roba se izvolia u 72 zemlje, a najviše u Nemačku, susednu Mađarsku, Austriju, te BIH i Italiju. Sa SAD u prva tri meseca ove godine ostvaren je izvoz u iznosu od 3,6 miliona dolara, a sa Rusijom 5,9 miiona. Budući da je slobodna zona položila ispit, iz RPK poručuju da je važno da se status slobodne zone zadrži i u budućnosti.

Iz RPK najavljuju da će intenzivirati rad na povezivanju privrednika iz istog regiona , a u narednim godinama radiće se i na povezivanju, pre svega malih privrednika i zanatlija, iz različitih regiona u zemlji. Ponovo izabrani predsednik RPK Slobodan Vojinović zaključuje da se nastavlja stalna borba sa sivom ekonomijom, te dodaje da je ministru finansija poslat zvaničan zahtev kojim se traži da se porez na zarade kompanija smanji sa 15 na 10 odsto.