Vlada usvojila predlog leks specijalisa o švajcarcima

Nacrt Zakona o konverziji stambenih kredita indeksiranih u švajcarskim francima usvojen je na sednici Vlade Srbije, nakon čega će biti upućen u skupštinsku proceduru, saopštilo je Ministarstvo finansija, a prenosi RTS.

Ministar finansija Siniša Mali rekao je da se ovim leks specijalisom rešava problem koji postoji više od jedne decenije, kao i da su mu prethodili teški pregovori, ali da je pronađeno kompromisno rešenje.
„Ovaj leks specijalis je kompromisno rešenje između nekoliko zainteresovanih strana – građana, odnosno udruženja koja ih predstavaju, banaka i države sa treće strane. Razgovori nisu bili nimalo laki, ali smo uspeli da nađemo kompromis i najbolje moguće rešenje za sve tri strane“, istakao je Mali.
Prema njegovim rečima, nacrtom ovog zakona obuhvaćeni su svi korisnici kredita koji su i dalje zaduženi u švajcarskim francima, bez obzira na visinu duga.
„Predviđeno je da se preostali deo duga konvertuje u evre, kao i da iznos dobijen konverzijom bude umanjen za 38 odsto. Dodatno olakšanje predstavlja i činjenica da se obračun konverzije vrši na iznos bez zateznih kamata“, dodao je ministar finansija i zahvalio svim učesnicima pregovora.
Kako se navodi, nacrtom zakona je predviđeno da kamatna stopa ne može biti veća od 3,4 plus tromesečni ili šestomesečni EURIBOR, odnosno fiksna kamatna stopa ne može biti veća od četiri odsto.
U roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ovog zakona, banka je dužna da dostavi korisničku ponudu za zaključenje ugovora. Ukoliko prihvata da se konverzija stambenog kredita izvrši u skladu sa ovim zakonom, korisnik je dužan da u roku od 30 dana od dana prijema dokumenata o tome obavesti banku i sa bankom zaključi ugovor o konverziji, navodi se u saopštenju.
Prema nacrtu zakona, biće omogućeno da se reši problem oko 16.800 ljudi koji su zaduženi u švajcarskim francima.

Ostavi komentar

Unestie Vaš komentar
Unesite Vaše ime