Visoki porezi i nedostatak radne snage, osnovni problemi privrede

Ivan Đoković, pokrajinski sekretar za privredu i turizam i Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije održali su sastanak sa 50 privrednika iz našeg regiona i sa njima razgovarali o problemima sa kojima se preduzetnici najčešće suočavaju. Na sastanku je zaključeno da su visoki porezi i doprinosi, visoki procenat sive ekonomije i nelikvidnost plaćanja i dalje vodeći problemi sa kojima se suočavaju privrednici u našem regionu, ali i u celoj zemlji.

Predstavnici Privredne komore Srbije navode kako je osnovni cilj ovih sastanaka osluškivanje potreba privrede i sakupljanje informacija kako bi se pomoglo privrednicima. Takođe, iz Privredne komore Srbije poručuju da je veoma važno raditi na tome da se privrednici rasterete stvari koje nisu u opisu njihovog posla kako bi se što više posvetili sklapanju novih ugovora i daljem razvoju biznisa.

Pokrajinski sekretar za privredu i turizam Ivan Đoković, na sastanku, je predstavio mere za podsticaj u okviru pomenutog sekretarijata za narednu godinu. Takođe je izrazio zadovoljstvo zbog načina rada Regionalne privredne komore u Subotici.

Jedan od vodećih problema sa kojima se suočavaju privrednici u našem regionu svakako je i gubitak kvalifikovane radne snage zbog migracija ka EU kao i zbog neadekvatnog školskog sistema, identičan je problem i sa visoko kvalifikovanom radnom snagom. Privrednici su u strahu da neće uspeti da obezbede radnu snagu u narednim poslovnim ciklusima.