Visoka koncentracija polena ambrozije

Tokom protekle nedelje, u vazduhu je zabeležena visoka koncentracija polena ambrozije i umerena koncentracija polena koprive, dok su trave i ostali korovi beležili nisku koncentraciju polena u vazduhu.

Prema izveštaju Zavoda za javno zdravlje, tokom prošle nedelje u vazduhu je zabeleženo više od 100 polenovih zrna ambrozije po metru kubnom vazduha. Ovako visoka koncentracija ove korovske biljke može da izazove veoma jake alergijske reakcije.

Koncentracija polena koprive u vazduhu je tokom prethodne sedmice varirala, budući da je početkom nedelje imala visoku, pa je potom opala na umerenu, što je koncentracija koja kod većine alergičnih osoba može da izazove alergijsku reakciju.

Kada su u pitanju trave i ostali korovi, poput pelina, konoplje, štireva, bokvice i kiselice, tokom protekle nedelje beležili su veoma nisku koncentraciju ili čak njihov polen nije ni bio registrovan, te su mogli da izazovu alergijsku reakciju samo kod izuzetno osetljivih osoba.

Prema prognozi Zavoda za javno zdravlje Subotica za ovu sedmicu, visoku koncentraciju imaće ambrozija, umerenu kopriva, dok će trave i ostali korovi beležiti nisku koncentraciju polena u vazduhu.