Visoka delegacija Parlamenta Gvineje Bisao juče posetila Suboticu

Predsednik parlamenta Gvineje Bisao i predsednik Izvršnog komiteta Afričke parlamentarne unije, Sipriano Kasama, juče je, zajedno sa svojim sarаdnicima, posetio Suboticu. Visoka delegacija Parlamenta Gvineje Bisao doputovala je u prvu zvaničnu posetu Srbiji. U želji da im se prikaže što veća raznolikost i mogućnosti naše zemlje, u program je uvrštena i poseta našem gradu.
Sipriana Kasamu i njegove saradnike u Gradskoj kući dočekali su član Gradskog veća zadužen za oblast turizma, investicija i međunarodne saradnje, Srđan Samardžić, i predsednik Regionalne privredne komore Severnobačkog upravnog okruga, Slobodan Vojinović. Nakon obilaska Velike većnice u Gradskoj kući, delegacija je obišla i subotičku Sinagogu, a potom posetila preduzeće „Agria“, čija je osnovna delatnost proizvodnja poljoprivrednih mašina – pneumatskih i mehaničkih sejačica, i Vinariju „Zvonko Bogdan“.
Privreda Gvineje Bisao je veoma slaba. Portugalci tokom petovekovne vlasti nisu gotovo ništa investirali u ekonomiju, a tek početkom osamdesetih godina 20. veka dobijena je značajnija ekonomska pomoć od strane bivšeg SSSR-a, Alžira i Francuske, koja je uglavnom usmerena u razvoj ribolova i poljoprivredu. Kikiriki je najvažnija komercijalna kultura, a uz njega i kokosaov orah i uljana repica. Za ishranu stanovništva gaji se pirinač, kukuruz, proso, sirak i razno povrće.
U razgovoru sa domaćinima, Sipriano Kasama je rekao da je cilj njihove šestodnevne posete uspostavljanje ekonomske saradnje između Gvineje Bisao i Republike Srbije, posebno u oblasti poljoprivrede koja je najzastupljenija privredna aktivnost u toj zemlji. Nacionalni interes Gvineje Bisao, naglasio je Kasama, jeste povećanje proizvodnje pirinča, odnosno smanjenje uvoza ove žitarice.