Više od 70% majki u Subotici doji svoju bebu

U Subotici više od 70% majki doji svoju bebu, rečeno je povodom Svetske nedelje dojenja koja se obeležava od 1.-7. avgusta. Majčino mleko je najzdravija i najprirodnija hrana za bebu, koja je besplatna i dostupna na svakom mestu i u svakom momentu. Deca koja su dojena ređe obolevaju od astme, dijabetesa i malignih bolesti, manje su sklona upalama gornjih disajnih puteva, ređi je sindrom iznenadne smrti kod bebe i povoljan je uticaj na razvoj mozga i vilice.

 

Ljiljana Gvozdenović je pre dva i po meseca rodila ćerku Teodoru. Od samog početka Ljiljana doji svoji bebu i ističe da je to i za nju i za bebu divno iskustvo.

 

Pedijatri ističu da je u prvih 4-6 meseci života majčino mleko apsolutni prioritet u ishrani bebe. Nakon uvođenja nemlečne dohrane u ishranu, savetuje se da se nastavi sa dojenjem do druge godine deteta. Brojne su prednosti majčinog mleka po zdravlje bebe.

 

Osim pozitivnog dejstva majčinog mleka na zdravlje bebe, brojne su pogodnosti za majku koja doji. Naime, majke koje doje svoje bebu ređe pate od postporođajne depresije, ostvaruju bogatiju emotivnu povezanost da bebom, materica se brže vraća u prvobitni položaj. Osim nabrojanih prednosti, majke koje doje brže vraćaju predporođajnu kilažu i značajno se smanjuje rizik od pojave karcionoma dojke i materice kao i od osteoporoze.