Veliko interesovanje za vakcinaciju protiv kovida-19

Dve doze kineske vakcine “Sinofarm” do sada je primilo 4700 Subotičana, “Fajzerom” je revakcinisano ukupno 1000 naših sugrađana, a drugu dozu ruske vakcine “Sputnjik” još niko u Subotici nije primio. Lekari pozivaju na vakcinaciju u što većem broju i upozoravaju da je i dalje potrebno pridržavati se svih protivepidemijskih mera jer je epidemiološoka situacija u gradu i dalje vanredna.

Prema podacima iz ZZJZ Subotica, od početka godine u naš grad je stiglo 11500 doza kineske vakcine “Sinofarm”, oko 2400 doza “Fajzerove” vakcine i oko 1200 doza ruskog “Sputnjika”. Ove količine su, po rečima epidemiologa u ZZJZ, dr Nebojše Bohuckog, gotovo u potpunosti utrošene. Vakcinacija protiv infekcije kovid-19 traje gotovo 6 nedelja i najveći broj naših sugrađana koji su se vakcinisali su primili barem prvu dozu neke od dostupnih vakcina, a određeni broj je primio i drugu dozu.

Epidemiološku situaciju po pitanju infekcije kovid-19 stručnjaci i dalje ocenjuju kao vanrednu. Trenutno su u Subotici 452 osobe obolele od kovida-19, a u Severnobačkom okrugu ukupno ima oko 600 obolelih. Dnevno se registruje oko 30 novoobolelih, a nedeljno oko 250, i ovakve vrednosti se beleže od 1. februara,kaže dr Bohucki.

Lekari pozivaju na oprez i primenu svih protivepidemijskih mera, i apeluju na sugrađane da se vakcinišu u što većem broju.