Veliko interesovanje za HPV vakcinu

Imunizacija protiv Humanog papiloma virusa u našem gradu ušla je u treću nedelju, a interesovanje je veliko, kažu u Zavodu za javno zdravlje. Vakcina je besplatna i preporučena za oba pola od 9-19 godina.

Vakcina protiv Humanog papiloma virusa namenjena je kako za dečake tako i za devojčice jer infekcija uzrokovana HPV podjednako zahvata oba pola. Najznačajnije oboljenje koje virus uzrokuje je rak grlića materice koji u populaciji žena od 15-45 godina drugi rak po učestalosti, nakon raka dojke.

U našoj zemlji je u upotrebi najsavremenija devetovalentna vakcina, koju deca do 15 godina primaju u dve doze, a stariji od 15 godina u 3 doze. Ova vakcina štiti od 9 najčešćih tipova virusa koji uzrokuju maligne bolesti. Vakcina je mrtva, a osim bolnosti na mestu aplikacije, vrtoglavice i eventualnog gubitka svesti nisu poznate druge neželjene reakcije.

Dr Bohucki ističe da što je organizam mlađi, bolje reaguje na vakcinu te roditelji ne treba da se plaše jer ova vakcina štiti dugi niz decenija od HPV-a.

U naš okrug do sada je distribuirano 235 vakcina protiv Humanog papiloma virusa, a prvi kontigent od 110 doza je potrošen za 5 dana.