Velika zainteresovanost Subotičana za vakcinu protiv gripa

Velika je zainteresovanost Subotičana za vakcinu protiv sezonskog gripa, a za manje od mesec dana od kada je vakcinacija počela utrošeno je 48% pristiglih doza za naš grad.

Vakcinacija protiv sezonskog gripa u našem gradu započeta je 3. oktobra a do sada je utrošeno 48% od ukupno 7500 doza vakcina koliko je dopremljeno u Suboticu. Vakcinacija se obavlja četvorovalentnim cepivom Vaksi grip. Iz Zavoda za javno zdravlje ističu da je prethodnih godina bila dalekko manja zainteresovanost za vakcinu protiv gripa u ovo vreme, a sada se očekuje da će polovina doza dopremljenih u grad biti utrošena do kraja meseca.

Tokom 2020/2021. godine grip nije registrovan, a potom 2021/2022. godine je registrovan u daleko manjoj meri nego prethodnih godina, čak decenija, objašnjava dr Bohucki. Objašnjenje leži u činjenici da su tada na snazi bile mere u borbi protiv kovida, pre svega nošenje maski u zatvorenom prostoru što od sredine ove godine nije obavezno, osim u zdravstvenim i ustanovama socijalne zaštite.

Vakcina protiv gripa je besplatna za starije od 65 godina, kao i za one od 6 meseci pa naviše koji boluju od neke hroničen bolesti koje spadaju u indikaciju za besplatno davanje vakcine. Cepivo je besplatno i za osobe sa malignim bolestima bez obzira na fazu bolesti i za trudnice.