Veći broj pacijanata u Dečjem dispanzeru – pregledan 4641 pacijent

U Dečjem dispanzeru Doma zdravlja od početka meseca pregledan je 4641 pacijent, svih uzrasnih grupa, što je daleko veći broj u odnosu na mesec ranije, kažu iz ove zdravstvene službe.

Usled početaka nove školske i vrtićke godine u Dečjem dispanzeru primetan je veći broj pacijenata sa respiratornim infekcijama. Dominantni simptomi zbog kojih roditelji dovode decu na pregled jesu: povišena temperatura, kijavica, sekrecija iz nosa, glavobolje, bol u grlu, kašalj, otežano disanje, što su ujedno i tipični simptomi svih respiratornih infekcija, objašnjava dr Josipa Krajninger Parčetić. Takođe, sporadično su se javljali roditelji sa decom koja su imala gastrointestinalne tegobe, koje su za ovaj period godine, češće izazvane virusima.

Najviše pregleda beleži se početkom i krajem radne nedelje, a od početka meseca pregledan je 4641 pacijent, svih uzrasnih grupa, što je veći broj u odnosu na prošli mesec. Deca se i dalje testiraju na infekciju Kovid-19, a od kada je počela školska godina i testiranja su učestalija, ali nisu zabeležene veće promene u broju obolelih.

Iz Dečjeg dispanzera apeluju na roditelje da noćna i nedeljna dežurstva Službe koriste isključivo u hitnim situacijama, ali da, ukoliko to stanje nalaže, dete dovedu na pregled odmah.