Vasić: Čekovi ostaju kao instrument plaćanja ali stižu i novi

Iako se stalno pojavljuju novi instrumenti plaćanja, pa i oni koji funkcionišu slično kao čekovi, dobro nam poznati papirni čekovi su još u opticaju i kako kažu u Udruženju banaka Srbije, biće još među nama, s tim što valja očekivati da će njihov broj biti sve manji.


Taj broj se već godinama unazad smanjuje, pa je u periodu od 2015. do danas smanjen za 13 procenata.
I pored toga, broj čekova u upotrebi je i dalje značajan. Generalni sekretar Udruženja banaka Srbije Vladimir Vasić, za Tanjug navodi da je tokom prošle godine svakog meseca u proseku realizovano oko 500.000 čekova, odnosno oko šest miliona u celoj godini.
Prosečan iznos realizovanog čeka lane je iznosio 4.694 dinara.
Ne postoji precizna evidencija o tome ko i za šta najčešće koristi čekove ali se smatra da njima najviše plaćaju stariji građani, kojima je ova navika ostala iz ranijih vremena.
„ Bitno je da i danas u 20 banaka u Srbiji postoji ponuda čekova a samo šest banaka ih nema kao instrument plaćanja za svoje klijente. Ljudi imaju naviku da plaćaju na odloženo putem čekova i to je jedan od motiva njihovog korišćenja“, navodi Vasić.
Narodna banka Srbije je nedavno navela da je nacionalnom Dina karticom omogućeno plaćanje na rate bez kamate, pri čemu korisnici debitne Dine imaju na raspolaganju istu funkcionalnost kao i prilikom plaćanja čekovima, s tim što je plaćanje karticom mnogo praktičnije, jednostavnije i savremenije.