Vantelesna oplodnja: O trošku države i sa uvezenim jajnim ćelijama

Od 10. decembra u Srbiji će o trošku države biti moguća vantelesna oplodnja i doniranim ćelijama uvezenim iz inostranstva. Budući roditelji će čak moći da biraju donora, kako bi njihovo potomstvo što više ličilo na njih

Direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Radojević Škodrić rekla je za RTS da do sada u Srbiji nije mogla da se radi vantelesna oplodnja sa doniranim reproduktivnim materijalom ni o trošku države, ni kod parova koji su sami plaćali postupak, od 10. decembra moći će u oba slučaja da se uveze donirani materijal i da se celokupan postupak vantelesne oplodnje obavlja u Srbiji.

Objasnila je da će pravo na postupak o trošku države imati sve žene do 45 godina i to u sledećim situacijama: one koje imaju partenra ali ne mogu iz svojih jajnih ćelija da postanu majke; one koje imaju partnera do 45 godina, ali čiji partner ne može da ima decu, tačnije ima dijagnozu azospermije; žene do 45 godina koje nemaju partnera a žele da se ostvare kao majke.

„Razmišljali smo i o onima koji su započeli proceduru u inostranstvu, dakle u drugim zemljama i koji su platili paket – nikada se ne uvozi jedna jajna ćelija, već paket od nekoliko jajnih ćelija. Oni će moći taj postupak da nastave u Srbiji i troškove transporta će platiti takođe Republika Srbija“, navela je Radojević Škodrić.