Vakcinacija protiv HPV-a

Od početka vakcinacije protiv infekcije izazvane Humanim papiloma virusima od sredine juna ove godine, vakcinu je primilo 131. dete. U uzrastu od 9-14 godina cepivo je primilo 73 dece, dok je od 15-19 godina starosti 58 dece vakcinisano. Iz Zavoda za javno zdravlje kažu da je obuhvat nizak, ali da se veće interesovanje za ovu vakcinu očekuje sa početkom nove školske godine.

Stručnjaci ističu da vakcinu protiv HPV infekcije treba da prime i dečaci i devojčice, budući da humani papiloma virusi mogu dovesti do nastanka iza malignih bolseti, pre svega u predelu genitalnih, ali i u ano-genitalnoj regiji kod oba pola. Ovi virusi mogu dovesti do malignih promena i u usnoj duplji.

Vakcinacija protiv infekcije izazvane HPV omogućena je deci od 9-19 godina, a zainteresovani treba da se jave izabranom pedijatru. Kako navode iz Zavoda za javno zdravlje, deci do 15. godina potrebna je suglasnost roditelja za vakcinaciju, dok sa navrsenih 15 godina života nije potrebna suglasnost roditelja, odnosno staratelja da bi se primila ova vakcina. U zavisnosti od uzrasta, treba da se prime dve, odnosno 3 doze vakcine.