Vakcina – sigurna zaštita od Korona virusa

Vakcinacija u našem gradu traje nekoliko meseci unazad, međutim, mnoštvo informacija, kao i saveta mogu biti zbunjujući i mnogi građani još uvek imaju nedoumice kada je reč o vakcinaciji, a najčešća je – da li se vakcinisati ili ne?

Iako se svakim danom broj vakcinisanih i revakcinisanih u našem gradu povećava, mnogi sugrađani još uvek ne mogu doneti odluku da li da se vakcinišu i kojom vakcinom. Prema rečima anketiranih sugrađana najčešći razlog ovom dvoumljenu je strah od nepoznatog. Međutim, ima i onih koju su se već vakcinisali, kako kažu, ne osećaju nuspojave i preporučuju svima da urade isto.

Struka kaže da mesta za strah nema jer imunizacija ima za cilj stvaranje imunog odgovora, kako bi se organizam borio protiv virusa, odnosno radi smanjenja učestalosti oboljevanja i teških formi bolesti, umiranja u rizičnoj populaciji, kao i smanjenja transmisije samog virusa. Najčešće reakcije koje se javljaju nakon vakcinacije jesu lokalne, na mestu aplikacije, kao što su otok, bol i crvenilo. Izuzetno retko i češće nakon druge doze javljaju se povišena temperatura, glavobolja i otok limfnih čvorova.

Savet lekara, ukoliko dođe do neke od reakcija, jeste primena lokalne obloge, ali ukoliko se reakcije jave kasnije, od četvrtog do sedmog dana, one nisu povezane sa samom vakcinom i tada je potrebno javiti se izabranom lekaru. U našem gradu trenutno su na raspolaganju četiri operativne vakcine – Sinofarm, Fajzer, Sputnjik V i AstraZeneka.