Uz preporuke pedijatra na bazen i more sa bebom

Zbog nedovoljno razvijenog imuniteta, do šestog meseca života bebama se ne preporučuje kupanje u bazenima, a nakon tog uzrasta samo u kućnim ili porodičnim, preporuka je pedijatara. Za razliku od bazena, bebe mogu da se kupaju u moru već od 3 meseca, uz pridržavanje određenih pravila.

Roditelji malog Jakova koji ima 5 meseci, nisu vodili na bazen, ali kažu da u septembru planiraju na more. Zbog toga su danas došli kod pedijatra po preporuke kako bi boravak na moru sa bebom prošao bez problema.

Pedijatri ne preporučuju da se bebe mlađe od 6 meseci vode na bazen, a ni posle tog uzrasta ne preporučuju se javni bazeni zbog mogućnosti dobijanja infekcija. Beba može da se kupa u malom kućnom bazenu u kom se voda svakodnevno menja, ili u porodičnom. Obavezno je bebu zaštiti od izlaganja direktnom suncu i to periodu od 10-18 časova kada je UV zračenje najjače. Bebe do 6 meseci potrebno je dodatno zaštiti tankom pamučnom garderobom i šeširićem, dok se starije bebe mažu i kremama sa zaštitnim faktorom 30 i 50+.

Kada se beba kupa u moru potrebno je nakon svakog izlaska iz vode bebu otuširati i osušiti peškirom, te skloniti u hlad. Tokom leta, kada je povišena temperatura vazduha, bebe treba češće dojiti i nuditi ihvodom ili nezaslađenim prirodnim sokom, jer su potrebe za tečnošću u ovom periodu povećane.