Uticaj vremenskih prilika na zdravlje

Neuobičajeno toplo vreme za ovo doba godine uticalo je na pojavu tegoba, kako kod hroničnih bolesnika tako i kod zdravih ljudi. Budući da će se visoke temperature zadržati i u narednom periodu, lekari savetuju slojevito odevanje i prilagođavanje ishrane i fizičkih aktivnosti spoljašnjoj temperaturi.

Izuzetno visoke temperature tokom aprila, neuobičajeno visoke za ovo doba godine uticale su i na zdrave osobe i na hronične bolesnike. Najčešće tegobe bile su nesanica i glavobolja, kako kod hroničnih bolesnika tako i kod zdravih osoba. Neki od Subotičana sa kojima smo razgovarali su imali tegobe zbog vremenskih prilika dok su drugi bez problema uživali u sunčanom vremenu.

U zavisnosti od starosti, pola kao i opšteg zdravstvenog stanja i tegobe koje su uzrokovane vremenskim oscilacijama se razlikuju. Iako meteorolozi za dane vikenda najavljuju manji pad temperature, zadržaće se temperature iznad proseka za ovo doba godine. Lekari savetuju hroničnim bolesnicima da redovno uzimaju propisanu terapiju, a zdravim osobama da ishranu i odevanje prilagode vremenskim prilikama.

Lekari podsećaju da u maju počinje cvetanje trava, a najčešći uzročnik alergija je ambrozija. Stoga se savetuje svim alergičnim osobama da obrate pažnju i da uzimaju terapiju koju im je lekar propisao.