Uticaj vremenskih (ne)prilika na zdravlje ljudi

U protekle dve nedelje povećan je broj pacijenata koji se u Domu zdravlja u Kumičićevoj žale na teskobe nastale usled nagle promene vremena, a taj broj je iz dana u dan sve veći poručuju lekari. Negativnom dejstvu promene vremena su podjednako podložni starije i mlađe osobe, a hronični bolesnici su u većoj meri ugroženi. Nestabilno vreme, prema rečima lekara, izayiva razne simptome kao što su: glavobolja, pad krvnog pritiska i koncentracije, vrtoglavica, slabost, umor i promene raspoloženja.

Stariji sugrađani sa kojima smo razgovarali kažu da teško podnose nagle promene vremena, a oscilacije u temperaturama, vlažnost važduha i sparina kod njih izazivaju glavobolju, nervozu, bolove u zglobovima, mišićima i umor. Hronični bolesnici su nam se požalili na češće asmatične napade, lupanje srca, vrtoglavicu, slabost i pored primene redovne terapije, a osim toga, vreme nepovoljno utiče i na njihovo raspoloženje.

Povećan je broj hroničnih pacijenata koji se javljaju zbog učestalih asmatičnih napada, kardiovaskularnih tegoba i niskih vrednosti krvnog pritiska, što je posledica promenljivog vremena poručuju lekari. Osim toga povećan je broj respiratornih infekcija gornjih disajnih puteva i upala pluća koje nisu karakteristične za letnji period, a uočeno je i smanjenje alergijskih reakcija na ambroziju.

Redovna rehidratacija organizma, unos voća i povrća, lagana, pravilna ishrana i slojevito odevanje mogu uticati na smanjenje tegoba poručuju lekari. Hronično obolelim osobama savetuju da se redovno pridržavaju propisane terapije dok se zdravim osobama savetuje da izbegavaju fizičke napore u intervalu od podne do 16 časova kao i da dodatnu fizičku aktivnost sprovode umereno i prilagode je svojim godinama.