уторак , 13 априла 2021
Naslovna / Društvo / Usvojen predlog o izmeni Statuta grada – bunjevački postaje službeni jezik

Usvojen predlog o izmeni Statuta grada – bunjevački postaje službeni jezik

Usvajanje Predloga o izmeni Statuta veoma je značajno za bunjevačku nacionalnu manjinu jer se time u potpunosti prihvata i priznaje kultura, tradicija i jezik Bunjevaca, rekao je odbornik iz redova Saveza bačkih Bunjevaca, Mirko Bajić istakavši da su na ovaj događaj čekali čitav vek.

Odbornik, a ujedno i predsednik DSHV-a, Tomislav Žigmanov izrazio je protivljenje ovom predlogu i rekao da je za službenu upotrebu jednog jezika potrebno 15 odsto stanovištva određene zajednice, što ovde nije slučaj. Istakao je da usvajanje ovog predloga može uticati na hrvatsko – srpske odnose i da će Hrvatsko nacionalno veće i DSHV tražiti da se hrvatski jezik uvede i u sredinima gde Hrvati čine barem isti procenat koliko to čine Bunjevci u Subotici, jer jedan presedan može da bude i pravilo za buduće odluke.

Prema rečima gradonačelnika, Stevana Bakića, Bunjevačka nacionalna zajednica živi i radi na teritoriji grada više od 3 veka i doprinosi njegovoj dobrobiti. Subotica na ovaj način pokazuje veliki demokratski kapacitet i kako kaže, trebali bi biti ponosni na raznolikost našeg grada jer ćemo biti jedini grad u Evropi sa četiri jezika u zvaničnoj upotrebi. Kada je reč o reakciji Tomislava Žigmana, gradonačelnik Bakić rekao je da je razočaran njegovom reakcijom jer je hrvatski jezik u službenu upotrebu uveden po ovim metodama.

Gradonačelnik Bakić ukazao je na deo zakona o službenoj upotrebi jezika i pisma u kojem se navodi da se sa 15 odsto određeni jezik mora uvesti, odnosno da se ispod 15 odsto može uvesti. Da bi se promena Statuta sprovela u delo obrazovaće se Komisija za izradu Nacrta akta o promeni Statuta, a nakon što se Nacrt izradi ponovo će se naći pred odbornicima, nakon čega postaje predlog i tek onda Statut Grada može biti formalno izmenjen.

O autoru Goran

Pogledaj i sledeće

Još 200 mesta za nove biznis projekte uz podršku države

Još 200 slobodnih mesta ostalo je za obuku i finansiranje novoosnovanih preduzetnika, budućih startapa, zadrugara, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *