Uskršnja trpeza

Veliki petak mnoge domaćice su iskoristile za odlazak na pijacu kako bi dokupile sastojke koji im nedostaju za pripremu svečanog uskršnjeg ručka. Šunka, jaja, kobasice, ren, jagnjetina i kolači, i ove godine, krasiće praznične trpeze u svim hrišćanskim domovima.

Rozalija Lohtionov, jutros je obavila kupovinu na pijaci, i već danas će početi sa pripremom hrane za svečani uskršnji ručak. I u njenom domu, Uskrs će se obeležiti tradicionalno i svečano, a na trpezi će se naći specijaliteti ove vešte domaćice.

Prodavci na pijacama zadovoljni su povećanim prometom koji se beleži u poslednjih nekoliko dana, a najveća frekvencija ljudi na pijacama zabeležena je danas. Najčešće se kupuje šunka, jaja, ren, sveže meso i povrće, ali prodavci ističu da dobro ide i prodaja zeleniša, kolača, voća, sireva i farbi za jaja.

Simboli najvećeg hrišćanskog praznika su farbana jaja, zec, šunka, kao i jagnjeće meso koje se najčešće sprema za uskršnji ručak, jer jagnje simbolizuje samog Gospoda rođenog u štali među jaganjcima. Usrks se praznuje tri dana, a ove godine pravoslavni i katolički vernici obeležavaju Uskrs istog dana.

Prethodni članak
Sledeći članak