Uskršnja trpeza

Sugrađane koji Usakrs slave po julijanskom kalendaru zatekli smo na Mlečnoj pijaci kako kupuju namirnice za svečanu uskršnju trpezu, prvenstveno jaja koje će prema običaju farbati danas. Prodavci na pijaci iako ovih dana imaju veći promet ističu da je prodaja opala za 20% u odnosu na proteklu godinu.

Domaćice sa kojima smo razgovarali rekle su nam da se veoma raduju prazniku za koji pripremaju bogatu i svečanu trpezu. Većina će ofarbati oko tridesetak crvenih i šarenih jaja, a pored kuvanih jaja na trpezi će se naći kuvana šunka, kobasica, više vrsta salata, supa i pečenje. Rekle su nam da su cene solidne i da je ponuda na pijaci zadovoljavajuća.

Prodavci jaja na pijaci istakli su da se cene jaja nisu menjale i da se kreću u rasponu od 10-14 dinara po komadu. Prodavačica Sofija Balaša, koja dvadeset godina radi na Mlečnoj pijaci, kaže da kupci prosečno kupuju oko šezdeset jaja i da je ove nedelje promet povećan u odnosu na prošlu nedelju kada se obeležavao Uskrs po gregorijanskom kalendaru, ali da je to ipak manji broj kupaca nego prethodnih godina.

Uskrs je najveći hrišćanski praznik. Proslavlja se u krugu porodice u znak sećanja na Isusovo uskrsnuće. Simboli koji su vezani za Uskrs su zec, jaja i jagnje, a običaj koji se vezuje za ovaj praznik je da se prvo obojeno jaje crvene boje tzv. Čuvarkuća čuva do sledeće godine kao i da se pre jela ljudi kucaju jajima tražeći ,,pobedničko jaje“.