Uskoro kraj grejne sezone

Za korisnike koji su priključeni na mrežu daljinskog grejanja „Subotičke toplane“ polako se bliži kraj grejne sezone. Iz ovog JKP kažu da je protekla grejna sezona jedna od najblažih od kada radi ovo preduzeće, od 1963. godine.

Za razliku od februara 2022. godine kada je prosečna temperatura bila oko 3 stepena, februara ove godine prosečna temperatura iznosila je 9 stepeni. Neuobičajeno visoke temperature u ovoj grejnoj sezoni, prema rečima Davora Andrašića izvršnog direktora “Toplane”, odrazile su se na količinu proizvedene toplotne energije i potrošnju primarnog energenta.

Prema planu, sezona grejanja trebalo bi i zvanično da bude završena 15. aprila, a sistem daljinskog grejanja biće u pripravnosti i do kraja meseca. Prema gradskoj Odluci o snabdevanju toplotnom energijom, gornja temperaturna granica rada sistema je 14 stepeni u plusu, kada je Toplana i prinuđena da obustavi grejanje.

Kraj grejne sezone značiće i početak remontnih aktivnosti, odnosno dijagnostičke faze u kojoj će biti ispitana pouzdanost i ostatak radnog veka pojedinih delova sistema. Druga faza dijagnostičkog remonta, radiće se odmah po završetku grejne sezone, kada se prestaje sa korišćenjem primarnog energenta, kako bi se sagledalo stanje onih delova koji su trenutno nedostupni zbog vatre u pogonskim agregatima.