Uručenja priznanja „dr Ferenc Bodrogvari“

U Velikoj većnici Gradske kuće sinoć su uručena priznanja „Dr Ferenc Bodrogvari“ istaknutim mladim subotičkim umetnicima. Ovogodišnji dobitnici su dramaturg Kornelija Goli, istoričar Silard Paći i profesorka srpskog jezika i književnosti, Nevena Mlinko.

Na predlog Komisije za dodelu zvanja i priznanja, Skupština grada Subotice je na devetoj sednici, održanoj 6. maja ove godine donela odluku da se za istaknuto delo i zapažena ostvarenja u 2020. godini priznanje „dr Ferenc Bodrogvari“ dodeli Korneliji Goli, dramaturgu, Silardu Paćiju, istoričaru, i Neveni Mlinko, profesoru srpskog jezika i književnosti.

Priznanje se dodeljuje istaknutim kulturnim stvaraocima, ne starijim od 40 godina, u oblasti književnosti, likovne i muzičke umetnosti, koji su doprineli razvoju kulturnog života Subotice ili su dali doprinos na polju kulture u zemlji i inostranstvu, uzimajući u obzir zapažena ostvarenja u prethodnoj kalendarskoj godini. Priznanja u vidu diplome i plakete je dobitnicima uručio predsednik Skupštine grada, dr Balint Pastor.

(„Dajemo im do znanja da su nam važni njihovi uspesi i rezultati, da nam znači mnogo što svojim stručnim, naučnim i kreativnim radom doprinose stvaranju novih vrednosti, da prepoznajemo zahtevnost koja ih vodi i kvalitet koji pružaju. Drago nam je što ovaj grad, tako ponosan na svoju kulturu, obrazovanje, istoriju i duhovnu raznolikost, može da se pohvali sugrađanima, i to mladim stvaraocima koji su već dali prilog trajnim vrednostima, koji svojim kvalitetima premašuju ostvarivanje ličnih profesionalnih ambicija služeći tako napretku svoje zajednice“)

Nagradu je ustanovila Kulturno-prosvetna zajednica Grada Subotica. Prvi put je dodeljena 1980. godine, a dodeljuje se uglavnom na dan rođenja prerano preminulog filozofa i stvaraoca Ferenca Bodrogvarija.