уторак , 24 новембра 2020
Naslovna / Društvo / Uređenje zelenila u ulici Branislava Nušića

Uređenje zelenila u ulici Branislava Nušića

Кako je i najavljeno u decembru prethodne godine, ovog proleća će se realizovati jednoobrazno uređenje zelenila u ulici Branislava Nušića u Subotici.
Ovu ulicu, koja se nalazi u užem gradskom jezgru, karakteriše velik broj prodavnica, uslužnih radnji i ugostiteljskih objekata, a samim tim i veći broj prolaznika.
Drvored je u pomenutoj ulici godinama unazad popunjavan i orezivan.
Postojeća stabla u ovoj ulici su počela izdizati trotoar, a kako su sklona vetrolomima, njihove grane oštećuju prozore i fasade i predstavljaju opasnost za ljude i imovinu usled čega se ukazala realna potreba za njihovom zamenom.
Većina postojećih stabala ovog drvoreda (lipe, javori i sibirski brestovi) su propala usled bolesti, suše i žege. Umesto ovih stabala će se posaditi kvalitetne višegodišnje sadnice kalemljene kuglaste trešnje (PRUNUS CERASUS “ GLOBOSA“), koje će ukrasiti ovu ulicu i učiniti je mnogo atraktivnijom.
Кarakteristike ovog drveća u pogledu oblika krošnje, visine stabla i razvoja korena će se daleko bolje uklopiti u postojeći ulični ambijent. Sadnja će se izvršiti na način da se ostvari mogućnost lakog održavanja stabala, odnosno zalivanja i prihrane tokom narednih godina.
Zamena drvoreda (ukupno 15 stabala) biće propraćena i izradom novih tipskih otvora za novoposađena stabla.
Vađenje postojećih i sadnja novih stabala, uz uslov da vremenske prilike budu povoljne, planira se u periodu od 13. marta do 1. aprila, a radovi na trotoaru u vidu izrade pomenutih tipskih otvora planirani su da se završe do 1. maja 2019. godine.

O autoru Goran

Pogledaj i sledeće

U Mini Jugoslaviji podeljeno je 70 obroka solidarnosti za socijalno ugrožene građane

Aktivisti udruženja “Krov nad glavom” spremali su ovog vikend obrok solidarnosti za socijalno ugrožene građane. …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *