“Upoznaj i sačuvaj – Ptičji svet i zaštićena područja”

Na području Subotice i okoline do sada je registrovano oko 260 vrsta ptica među kojima ima i strogo zaštićenih vrsta. Sa ciljem prezentovanja zaštićenih područja i ptičjeg sveta koji ih nastanjuje juče je na Velikoj terasi na Paliću Udruženja ljubitelja prirode “Riparia” obeležilo Dan zaštite prirode Srbije konferencijom na kojoj prezentovana ova područja i ptice koje ih nastanjuju.

Konferencija je označila početak projekta “Upoznaj i sačuvaj- Ptičji svet i zaštićena područja” koji sprovodi Udruženje ljubitelja prirode “Riparia”. Cilj ovog projekta je promocija zaštićenih područja i ptica koje ih nastanjuju kao i njihovo očuvanje, ali i prezentovanje važnih informacija koje se odnose na funkcionisanje zaštite prirode u Srbiji na institucionalnom nivou.

Subotica i okolina obiluju sa zaštićenim područjima kao posebna staništa za ptice. Na ovom području je do sada registrovano oko 260 vrsta ptica, a od toga su 135 vrsta gnezdeće. Među ovim vrstama ima i strogo zaštićenih od kojih se neke i vrlo retke i osetljive na promene u okruženju.

U sklopu projekta biće organizovane i edukativne pešačke i biciklističke ture kroz svih 5 zaštićenih područja: Ludaško jezero, Selevenjeske pustare, Subotička peščara, Park prirode Palić i Stabla hrasta lužnjaka na Paliću. Osim toga, biće organizovane i ornitološke sekcije u okviru kojih će biti postavljene edukativne table i hranilice za ptice, kao i posmatranje ptica.