Uoči Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama

Uoči Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama u Centru za socijalni rad organizovane su edukacije novih voditelja tretmana za počinioce nasilja. Iz Centra za socijalni rad ističu da su u toku ove godine zabeležene 444 prijave nasilja nad ženama od čega je 317 prijava od 1.juna tj. od početka primene novog Zakona o sprečavanju nasilja u porodici.

Prema rečima Miroslave Bagavac, direktorke Centra za socijalni rad u toku godine 70% prijava nasilja nad ženama je izvršeno u periodu od 1.juna kada je počela primena novog zakona o sprečavanju nasilja u porodici što ukazuje na pozitivne efekte sprovođenja zakona. Ona ističe da su to pozitivni efekti primene zakona i da su žrtve nasilja sada sigurnije jer su mere zaštite i bezbednosti na višem nivou.

Profesorka Vera Despotović čaja je specijalnost rad sa počiniocima nasilja rekla je da je od 2013.godine, od početka primene s psihosocijalnog programa za rad sa počiniocima nasilja u partnerskim odnosima kroz ceo proces rada uključeno 350 muškaraca. Nakon sprovođenja tih programa počinioci su obustavili fizičko nasilje iako je psihološko nasilje veoma prisutno u našoj sredini i 50% nastavlja sa tim vidom nasilja. Cilj edukacije koja se do 2.decembra sprovodi u Subotici jeste da se osim u 8 gradova u kojima se program već sprovodi uvede i u Centre za socijalni rad u Kanjiži, Bačkom petrovcu, Apatinu i Novom Kneževcu.

Gradska organizacija Crveni krst svake godine radi na prevenciji nasilja u koje spada i nasilje prema ženama. U toku ove godine biće organizovane edukativne radionice za učenike osnovnih škola poručio je sekretar Crvenog krsta dr Siniša Trajković.

25. novembar je Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama. U našem gradu u Omladinskom klubu ,,Skladište“ tim povodom biće organizovane psihološke radionice na temu prevencije nasilja nad ženama i načinima rešavanja problema.