Unapređenje energetske efikasnosti Subotice

Austrijska kompanija “Solid Solar Energy Sistems”, danas je u Velikoj većnici Gradske kuće upoznala predstavnike gradskih preduzeća i privrede sa potencijalnim rešenjima koja obezbeđuju bolju energetsku efikasnost i smanjnje emisija štetnih materija. Sastanku je prisustvovao i gradonačelnik Stevan Bakić.

Delatnost kompanije “Solid Solar Energy Sistems” obuhavata izgradnju postrojenja za korišćenje solarne energije za grejanje i proizvodnju struje, sa ciljem smanjenja emisije ugljen-diosksida. Kako objašnjava Hrvoje Milošević, predstavnik ove kompanije, kada je reč o planu za Suboticu, trenutno su u toku preliminarni razgovori. Kako ističe, ideja jeste da Subotica bude zeleniji i zdraviji grad.

Evropska banka za obnovu i razvoj želi da proširi saradnju sa Suboticom u oblasti energetske efikasnosti obnovljivih izvora, rekao je Bojan Bogdanović, menadžer programa za obovljive izvore EBRD-a. Pre svega u oblasti daljinskog grejanja, ali i energetske sanacije stambenih i javnih zgrada, rekao je Bogdanović.

Gradonačelnik Stevan Bakić, rekao je da je Subotica već uključena u jedan veliki projekat energetske efikasnosti, koji se realizuje u okviru IPA prekogranične saradnje sa Hrvatskom.

Kompanija “Solid” će prema procenama biti i investitor projekta izgaradnje solarne elektrane u naselju Bikovo.