четвртак , 29 октобра 2020
Naslovna / Zdravstvo / Umerena koncentracija polena ambrozije u vazduhu

Umerena koncentracija polena ambrozije u vazduhu

Tokom protekle nedelje, od jakih alergena u vazduhu zabeležena je umerena koncentracija polena ambrozije, dok su trave i ostali korovi beležili nisku koncentraciju polena u vazduhu.

Prema izveštaju o aerobiološkom ispitivanju Zavoda za javno zdravlje, početkom prošle nedelje registrovana je visoka koncentracija polena ambrozije u vazduhu, ali je sredinom sedmice koncentracija opala na umerenu, što znači da nije premašivala 100 polenovih zrna po metru kubnom vazduha. Kako je reč o jakom alergenu, ova koncentracija još uvek može da izazove reakciju kod većine alergičnih osoba.
Kada su u pitanju trave i ostali korovi, poput pelina, konoplje, štireva, bokvice i koprive, tokom protekle nedelje beležili su nisku koncentraciju ili čak njihov polen nije ni bio registrovan u atmosferi, te su mogli da izazovu alergijsku reakciju samo kod izuzetno osetljivih osoba.
Prema prognozi Zavoda za javno zdravlje za ovu nedelju, ambrozija će nastaviti da beleži umerenu koncentraciju, dok će trave i ostali korovi beležiti nisku koncentraciju polena u vazduhu.

O autoru Goran

Pogledaj i sledeće

Stigla Torlakova vakcina

Nakon što su za prvih 10 dana od početka vakcinacije protiv sezonskog gripa utrošene sve …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *