Umerena ishrana ključna i za vreme praznika

Ishrana u vreme praznika treba da bude izbalansirana, podsećaju lekari. Savetuju umerene količine obroka i veći unos svežeg voća i povrća za očuvanje zdravlja i sprečavanje negativnih posledica prejedanja.

Na prazničnoj trpezi uglavnom se nalazi hrana koja u sebi sadrži veću količinu masti i šećera što može dovesti do niza zdravstvenih problema poput povećanja holesterola, triglicerida i šećera u krvi. Pitali smo sugrađane da li vode računa o ishrani tokom praznika.

Lekari savetuju da trpeza u vreme praznika bude raznovrsna i sa obiljem zdravih namirnica poput svežeg voća i povrća. Preporuka je da rasporedimo obroke, jedemo umereno i namirnice pripremamo na pravilan način.

Prilikom konzumiranja alkohola takođe treba biti umeren, kažu lekari, a poslastice sa mnogo šlaga, putera i čokolade možemo zameniti voćnim kupovima ili laganijim kolačima.