Ulaganja u Kanjižu zahvaljujući projektnom finansiranju

Opština Kanjiža spada u najrazvijenije opštine na teritoriji naše zemlje, ova činjenica veoma je obavezujuća, a iz lokalne samouprave poručuju da im je cilj da taj nivo održe uprkos malim sredstvima u budžetu. Održavanje postojećeg nivoa, ali i dalji razvoj opštine moguć je samo putem projektnog finansiranja od strane pokrajinske i republičke vlade, kao i zahvaljujući sredstvima iz prekograničnih projekata. Zahvaljujući tim sredstvima na teritoriji opštine uloženo puno za realizaciju brojnih investicija.

Iz lokalne samouprave poručuju da vode računa o tome da se ulaže u sva naseljena mesta na teritoriji opštine, a ne samo u Kanjiži. U proteklom periodu puno je rađeno na obnovi domova kulture, te su tako u novom sjaju zablistali domovi kulture u nekoliko sela, kao i u samoj Kanjiži. Na obnavljanje vaspitno-obrazovnih ustanova u ovoj godini utošeno je oko 10 odsto budžeta, a uz pomoć pokrajinske i republičke vlade u svakoj školi je urađeno po nešto.

Kako ova opština ima velike turističke potencijale, intenzivno se radi na tome da se ti potencijali dalje razvijaju. Iako osnovna turistička infrastruktura postoji u nju, kako nam je rekao predsednik opštine, zbog manjka finansijskih sredstava, već 20 godina nije ulagano. Korak po korak počelo je da se ulaže u infrastrukturu pored Tise, ovaj projekat biće završen iduće godine, a poboljšanje rečnog turizma već tada će biti vidljivo. Nakon završetka ovog projekta nastaviće se ulaganja u razvoj turističkih potencijala.

Uz pomoć Uprave za kapitalna ulaganja ove godine uloženo je i dva puta po 20 miliona dinara u industrijsku zonu u Horgošu u koju godinama unazad nije ulagano. Postavljeni su cevovodi za vodu i kanalizaciju, počela je izgradnja putne mreže, a kraj radova očekuje se naredne godine.

Najveći izazov za lokalnu samoupravu predstavlja projekat izgradnje prečistača vode u gradu, odnosno podizanje kapaciteta postojećeg prečistača. Ova velika investicija biće realizovana u naredne tri godine iz međunarodnih sredstava. Izgradnjom prečistača biće omogućeno svim građanima i privrednicima u gradu da se priključe na kanalizacionu mrežu, zaključio je predsednik Opštine Kanjiža.