Uhapšene dve osobe zbog utaje poreza

U zajedničkoj akciji inspektora Poreske policije i Ministarstva unutrašnjih poslova, a po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u Subotici, uhapšene su dve osobe, protiv kojih su podnete krivične prijave zbog sumnje da su izvršili krivično delo poreska prevara u vezi sa PDV, čime su oštetili budžet Srbije u iznosu većem od 7,4 miliona dinara.


Kako se navodi u saopštenju Poreske uprave, jedan od osumnjičenih je u periodu od 1. februara 2020. do 31. avgusta 2021, u svojstvu vlasnika i odgovornog lica privrednog društva iz Subotice, uz pomoć drugoprijavljenog, u svojstvu knjigovođe, na osnovu sačinjene fiktivne dokumentacije, podneo 14 poreskih prijava poreza na dodatu vrednost.

U tim prijavama proizvoljno su uneti podaci o prometu i zahtevan je povraćaj PDV, u ukupnom iznosu većem od 5,9 miliona dinara.

Drugoprijavljeni je, takođe, u svojstvu vlasnika i odgovornog lica privrednog društva iz Subotice, u periodu od 1. aprila 2019. do 31. marta 2020. godine, podneo četiri poreske prijave poreza na dodatu vrednost, neistinitog sadržaja, u kojima je proizvoljno iskazao pretplatu PDV u iznosu većem od 1,4 miliona dinara i opredelio iznos za povraćaj PDV od 968,900 dinara.