Ugostitelji smatraju da će kovid propusnice naštetiti njihovom poslovanju

Udruženje ugostitelja Subotice uvođenje kovid propusnica u ugostiteljskim objektima ocenjuje kao represivnu meru koja neće naterati ljude da se vakcinišu, ali će naneti veliku štetu poslovanju ugostitelja.

Novu epidemiološku meru koja će stupiti na snagu u subotu- uvođenje kovid propusnica za ugostiteljske objekte u zatvorenom prostoru nakon 22 časa, subotički ugostitelji smatraju neadekvatnom. Ugostitelji smatraju da je nedopustivo da se ugostiteljski objekti karakterišu kao mesta izvora zaraze i pitaju gde su dokazi za to da ljudi više obolevaju od kovida u kafićima i restoranima nego u megamarketima, fabrikama ili bilo kom drugom mestu na kom boravi veći broj ljudi?

Kako ističe predsednik Udruženja ugostitelja Subotice nejasno je na koji način se očekuje od ugostitelja da kontrolišu da li je neko vakcinisan ili ne. Smatraju da nije u redu da se takva odgovornost prebaci na njih, a s druge strane postavljaju pitanje koja služba će kontrolisati sprovođenje ove mere? Ugostitelji ističu da oni ne mogu naterati ljude da se vakcinišu već je to zadatak države i to kroz edukaciju, a ne represivne mere koje će naštetiti poslovanju ugostitelja koji su već podneli veliki udarac na početku epidemije.

Kovid propusnica predstavlja potvrdu druge, odnosno treće doze vakcine, ne starije od 210 dana. Ukoliko ste primili drugu dozu, a posle 7 meseci niste treću – sertifikat neće biti validan. Kovid propusnicu možete dobiti i ako ste preležali kovid u prethodnih 210 dana.