Učenici štrajkovali protiv klimatskih promena

Učenici 6. razreda OŠ “Ivan Goran Kovačić” održali su u centru grada štrajk podrške globalnom protestu protiv klimatskih promena koji je održan danas širom sveta.

Jedanaest učenika iz dva odeljenja šestih razreda OŠ “Ivan Goran Kovačić” na trgu ispred Gradske kuće upozorili su danas sugrađane na efekte klimatskih promena. Deca su u rukama držala transparente kojima su poručili da je krajnje vreme da preduzmemo nešto i damo svoj doprinos očuvanju životne sredine.

Nastavnica likovne kulture u OŠ “Ivan Goran Kovačić” Ksenija Nađ, objašnjava da je sa decom koja su danas štrajkovala protiv klimatskih promena, tokom prošle školske godine na časovima odeljenskog starešine razgovarala o klimatskim promenama. Tokom razgovora došli su do Grete Tunberg i njenog pokreta “Fridays for future” koji su deca dalje sama istraživala i poželela da daju svoj doprinos u borbi protiv klimatskih promena.

Školski štrajk za klimu ili Petkom za budućnost je međunarodni pokret učenika i studenata koji izlaze sa časova petkom kako bi učestvovali u demonstracijama sa zahtevom da političari preduzmu hitne mere protiv ubrzanih klimatskih promena.